Onsdag


Ur spår!
februari 3, 2008, 12:56 e m
Filed under: Uncategorized

Jan Guillou, idag mest känd som allmänbildad äldre herre i SVTs frågesport På spåret, avslöjar i en kolumn i Aftonbladet (i betaldelen av deras nätupplaga, tyvärr) piratpartiets sanna natur. Säger rubriken i alla fall, men i själva verket nämner han bara partiet i en mening. Resten av kolumnen ägnas åt den väl organiserade brottsligheten av Bandidos-modell som är ansvarig för all olaglig fildelning i Sverige och därmed i hela världen eftersom Sverige är ledande i den här typen av grov brottslighet.

Eftersom texten ifråga är en ”kolumn” istället för en ”artikel” så kan man kanske förvänta sig att den mest innehåller en presentation av åsikter och ställningstagande och inte så mycket hårda fakta. Men nej då, siffrorna står som spön i backen. Låt oss titta lite närmre på dem.

Det vanligaste argumentet är mer pragmatiskt än ideologiskt och går ut på att exempelvis musikstölderna bara är nyttiga för branschen och inte gör någon skada. Det faller på sin egen orimlighet. Under de senaste fem åren har musikbranschens inkomster sjunkit från 1,4 miljarder till 750 miljoner. En halvering alltså.

Närmare bestämt en minskning med 46 procent. Det är en uppseendeväckande siffra eftersom en rapport från november 2007 visar att musikbranschen under de senaste fem åren har ökat med 1 procent. Antingen har musikbranschen kollapsat under december 2007 och januari 2008, eller också är den rapporten helt felaktig. Möjligheten finns naturligtvis också att Guillou har fel, men som frågesportsveteran bör han veta vad han pratar om.

I samma rapport står också att läsa att fonogramindustrin, dvs den del av musikbranschen som säljer plast- och vinylskivor samt kassettband och USB-minnen med förinspelad musik, har minskat sin försäljning från ca 29 miljoner kopior 2003 till ca 17 miljoner kopior 2007. Kan rapportförfattarna ha blandat ihop sina siffror för fonogramförsäljningen med Guillous mer korrekta för hela musikbranschen?

Det märkligaste är faktiskt att det förekommer en vildsint debatt för eller emot. Det är ovanligt inom kriminaldebatten. Ett av regeringspartierna, centerpartiet, står helt bakom tjuvarna. Och nyligen trädde åtta moderata riksdagsmän fram med en gemensam deklaration till stöd och uppmuntran.

Här syftar naturligtvis Guillou inte på de moderater som förordar avkriminalisering av fildelning i linje med moderaternas vallöften, för de är ju tretton stycken. Möjligtvis skulle han kunna mena de nio moderater som trädde fram med en gemensam deklaration till stöd och uppmuntran för upphovsrättsindustrin, men det verkar något långsökt även om den industrin säkert har sin andel av tjuvar. Slutsatsen måste bli att Guillou känner till en hemlig oktett i moderaternas riksdagsgrupp som aktivt stödjer och uppmuntrar stöld. Vi ser fram emot ett avslöjande i nästa kolumn.

Särskilt Pirate Bay-ligan har, med många påhejare i medierna, framställt sig som sådana osjälviska politiska pionjärer. Desto bättre då att denna liga nu är avslöjad. De tar nämligen in runt 20 miljoner kronor i reklam på sin sajt.

Här har Guillou uppenbarligen tillgång till insiderinformation som åklagaren i målet mot The Pirate Bay inte känner till, eftersom han i sin stämningsansökan hävdar att de förhärdade brottslingarna bakom The Pirate Bay har tjänat 1.2 miljoner på sin Bandidos-liknande verksamhet. Vi räknar med att Guillou kommer att kallas som expertvittne när förhandlingarna i Stockholms tingsrätt kommer igång.

Mer läsning på opassande, Texplorer, Rosetta Sten, Mårten Schultz, Copy me happy, Peter Karlberg.

Annonser

7 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Bra spaning! 😀

Kommentar av opassande

Jag väntar med spänning på Guillous vittnesmål i rättegången mot TPB.

Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro -07

Guillou-s fåniga text ligger här för den som vill läsa men inte slösa bort sina stålar 😉

http://rafb.net/p/Cw0OjV73.txt

Kommentar av Sune Frack

Guillou är alltid Guillou. Själv tycker jag att det är ruskigt spännande hur musikrevolutionen rullar över världen, i vissa avseenden helt okontrollerad! Sänk priset på skivor i butik så kommer kunderna tillbaka.
M v h Göran Frödin

Kommentar av frodinovic

[…] föregående inlägg. Vet ni vad jag älskar med bloggar? Att det numera finns folk som öppet ifrågasätter journalister. Medielandskapet är inte längre ett slutet sällskap för […]

Pingback av sanape.se/blog »  Notering.

Utmärkt betraktelse. Synd att Guillou som jag i övrigt respekterar så fullständigt verkar ur fas med tiden (och dessutom så slarvig med sina fakta).

Kommentar av Peter Karlberg

Samuels (Eminem) “Nothin’ On You” — Philip Lawrence, Ari
Levine, Bruno Mars & Bobby Simmons Jr. The breaking-in of young wild steers to operate in the team seemed somewhat cruel.
Just as your swelling decreases somewhat in reaction towards the diuretic does not always mean you are receiving better.

Kommentar av the pirate bay website
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: