Onsdag


Reaktioner
februari 6, 2008, 1:42 e m
Filed under: Uncategorized

Enligt de flesta moderna fysikteorier så har alla typer av partiklar en antipartikel som har det motsatta värdet på alla kvanttal. En del partiklar är sina egna antipartiklar, som fotoner och Z-bosoner, och en del har separata antipartiklar, som elektroner och kvarkar (vars antipartiklar kallas positroner respektive antikvarkar).

På grund av en asymmetri i den svaga växelverkan, den kraft som bland annat orsakar en viss sorts radioaktivt sönderfall, så finns det betydligt fler partiklar än antipartiklar. Det betyder dock inte att antipartiklar är betydelselösa. Varje antipartikel har en potentiellt destruktiv kraft – när en antipartikel stöter ihop med en partikel så annihileras båda två och det enda som finns kvar är energi motsvarande deras sammanlagda massa (enligt E = mc2), i form av två fotoner.

Annihilation
En elektron och en positron stöter ihop och bildar två fotoner med en energi på ca 511000 elektronvolt vardera. Antipartikeln avbildas traditionellt som en partikel som försöker färdas bakåt i tiden istället för framåt.

När det gäller pirater och antipirater så finns det ett liknande förhållande. Det finns betydligt fler pirater än antipirater, men antipiraternas större tillgång till advokater, pengar och lagstiftare ger dem en potentiellt destruktiv kraft. De grundläggande reaktionerna ser dock annorlunda ut. När en antipirat är på väg att stöta ihop med en pirat så avger den, likt en positron som färdas genom ett plasmamoln, en brehmsstrahlung av ogrundade anklagelser, falska forskningsrapporter och felaktiga rättsmål. En intressant detalj är att en del av antipiraternas strategi går ut på att anklaga piraterna för den mekanism som är ansvarig för den ojämna antalsfördelningen mellan partiklar och antipartiklar, alltså brott mot Charge-Parity-symmetrin, eller CP-violation.

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Aj, nu fick jag ont i huvudet. Tur för dig att jag inte polar med IFPI & Co, då hade jag nog skickat en stämning på dig! 😉

Kommentar av WysiWyg
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: