Onsdag


Filstim
april 15, 2008, 3:47 e m
Filed under: Uncategorized

Stim, Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, är en organisation som hanterar vissa ekonomiska rättigheter åt anslutna tonsättare och musikförlag (och alltså inte musikskaparnas egen intresseorganisation). De har gjort lite väsen av sig de senaste månaderna genom luddiga förslag om hur man kan legalisera fildelning av musik. Åtminstone är det så media har framställt det.

Eftersom ingenting verkar vara klart ännu är det svårt att få något grepp om vad Stim egentligen menar, men det verkar som om de vill att bredbandsleverantörerna ska erbjuda speciella ”fildelningsabbonnemang”, som kostar extra, med vilka det ska vara lagligt att ladda ner Stim-registrerad musik. Det är nämligen det som Stim har sagt i alla sina debattartiklar och pressreleaser: de vill införa en avgift på nedladdning. Uppladdning nämns underligt nog inte överhuvudtaget – antingen har Stim så dålig koll att de inte förstår att en nedladdning rimligtvis innebär att det samtidigt sker en uppladdning åt andra hållet, eller också är det en fullt medveten strategi att utnyttja medias förvirring angående nedladdning/fildelning för att försöka framställa sitt förslag som ”laglig fildelning”, medan man i själva verket inte har för avsikt att släppa uppladdningen fri överhuvudtaget, fildelningsabbonnemang eller inget fildelningsabbonnemang.

Om det är det tidigare så känns det som att hela projektet är dödsdömt från början. Om det är det senare så vill Stim alltså att man ska betala dem pengar för att man utnyttjar någon annans olagliga verksamhet (uppladdning).

En annan möjlighet är förstås att den fria nedladdningen bara gäller om uppladdaren är någon Stim-godkänd aktör – i sådana fall handlar det om en vanlig abbonnemangstjänst där man betalar en fast avgift för att ladda ner viss utvald musik från ett visst utvalt ställe. Inte särskilt nyskapande eller revolutionerande, och har ingenting med ”fildelning” i dess vanliga betydelse att göra (även om nedladningen skulle använda någon sorts P2P-metod).

Men om det är ett abbonnemang vi talar om, varför då blanda in bredbandsleverantörerna? Vore det inte enklare och billigare för Stim att starta sin egen tjänst och ta in avgifterna direkt istället för via bredbandsföretagen?

En oroande möjlighet är att bredbandsleverantörerna ser förslaget som en ursäkt för att ge efter för de högljudda kraven från Ifpi och andra upphovsrättskramare om totalövervakning av bredbandskunder. De kan införa godtycklig övervakning, riktad filtrering och lämna ut personuppgifter på lösa grunder, och när någon kritiserar dem kan de bara hänvisa till sina ”fildelningsabbonnemang” – ”Titta, det finns lagliga alternativ – vi hjälper bara till att jaga de riktiga skurkarna!” Stims avgift skulle alltså bli en sorts beskyddarverksamhet som man måste betala för att få ha sin internetkommunikation i fred.

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: