Onsdag


Ingen folkomröstning om permanent undantagstillstånd
april 17, 2008, 3:20 e m
Filed under: Uncategorized

Lagförslaget som ska ge spionorganisationen FRA, Försvarets Radioanstalt, rätt att avlyssna alla kablar som dras över Sveriges gräns (t.ex. telefon och internet) lades av regeringen förra våren men var initierad av den förra socialdemokratiska regeringen. Kort sagt så innebär det att FRA ska få lyssna på alla telefonsamtal, via vanlig telefon, Skype eller annan internetchatt, läsa alla email, kolla vilka bloggar man läser, vilka privata meddelanden man skickar över MSN, Yahoo, Jabber eller IRC, vilka privata meddelanden man skriver i webbforum, vilka fildelningsnätverk man är uppkopplad mot, vilka kommentarer man skriver till nyhetsartiklar osv – så länge nättrafiken vid något tillfälle går genom en kabel som passerar Sveriges gräns. Vilket den ju oftast gör, även om man kommunicerar med någon annan som befinner sig i Sverige.

Förslaget gick inte igenom – visserligen var alla riksdagspartier utom miljöpartiet och vänsterpartiet ivriga att ge FRA de här befogenheterna, men socialdemokraterna kunde inte komma överens med regeringen om några tekniska detaljer och röstade därför för en minoritetsbordläggning. En minoritetsbordläggning kan göras om det begärs av minst 10 riksdagsledamöter och inte blockeras av 5/6 av riksdagsledamöterna. Det är ett specialförfarande som bara får användas för lagförslag som inskränker de grundläggande fri- och rättigheterna i Sveriges grundlag:

Regeringsformen 2 kap, 6 §: Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§ [kommentar: dvs tortyr och dödstraff]. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Lag (1976:871).

FRA-förslaget är en uppenbar inskränkning av rätten till skydd mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande – faktum är ju att det avskaffar det skyddet för samtliga svenska medborgare.

Meningen med en minoritetsbordläggning är att den ska ge tid för en längre debatt av sådana här lagar om inte en överväldigande majoritet (5/6) i riksdagen är för dem, just för att fri- och rättigheterna som definieras i grundlagen anses extra viktiga. Debatten har dock uteblivit helt. Varken socialdemokraterna eller regeringen har sagt ett knyst utan verkar båda helt inriktade på att bara sitta av ett år och sedan låta frågan drivas igenom – vilket tyder på att socialdemokraternas ställningstagande för en minoritetsbordläggning inte var mer än ett spel för gallerierna. En artikel i ComputerSweden visar att regeringen planerar att lägga fram förslaget igen i juni precis innan riksdagens sommaruppehåll, med målet att FRA ska få börja sitt kabelspionage den första juli, och socialdemokraternas Anders Karlsson säger att det nu inte finns några fler möjligheter att stoppa förslaget.

Eftersom förslaget ger FRA rätt att avlyssna samtlig trafik utan något krav på brottsmisstanke så innebär det att rätten till skydd mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande och liknande rättigheter i Europakonventionen och FNs deklaration om mänskliga rättigheter helt åsidosätts. I praktiken är FRA-förslaget ett avskaffande av det stycket i grundlagen, även om det formellt inte är skrivet på det sättet. Anledningen till att det inte är skrivet på det sättet är att det är väldigt svårt och tar väldigt lång tid att få igenom grundlagsändringar – om en tredjedel av riksdagen begär det så kan en folkomröstning hållas i frågan, och ändringen måste godkännas två gånger med ett riksdagsval mellan. Och regeringen vill ju att FRA ska få börja med sin totalövervakning så fort som möjligt.

Grundläggande rättigheter är inte absoluta – de kan åsidosättas för individer i extremt välmotiverade fall (t.ex. kan polisen få avlyssna misstänkta brottslingars telefoner) eller för alla medborgare under extrema förhållanden (t.ex. krig). Det senare brukar kallas undantagstillstånd. FRA-förslaget, som ska åsidosätta skyddet av privat kommunikation för samtliga medborgare från den första juli 2008 och framåt, innebär alltså ett permanent undantagstillstånd.

Permanenta undantagstillstånd är något som brukar förknippas med polisstater och militärdiktaturer, och nu alltså med Sverige. Ett smidigt sätt att kunna ha en fin grundlag att peka på – ”Titta, ni är skyddade mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande! Det står ju här i regeringsformen!” – men samtidigt helt ignorera den.

Mer: Opassande, Henrik Alexandersson, SweClockers, Free and thinking, Dempah, Gardebring, SvD

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Totalitära regimer förgör sig själva inifrån, för eller senare.

Ett samhälle som bygger på högmod och misstro, misstror sig själv, och har därmed sått fröet till sin egen undergång.

Det borde våra politiker ta till sig.

Det är det legenden om Atlantis handlar om. Kanske någon i forntiden ville att vi i framtiden skulle ta lärdom av deras misstag och inte upprepa dem.

Kommentar av Dennis Nilsson

Rent juridiskt, borde man inte kunna ta denna fråga till Europadomstolen? Att regeringen skiter i vår egen grundlag är ju naturligtvis illa nog men hur ser EU på det?

Kommentar av Anders Gardebring

Anders: För att ta det till Europadomstolen så krävs det ett specifikt fall – man behöver alltså kunna visa att någon viss person har fått sina rättigheter kränkta i ett visst fall. Och det går ju inte att göra förrän lagen redan är på plats.

En svensk konstitutionsdomstol hade varit trevligt, men någon sådan har vi ju inte…

Kommentar av Onsdag

Jag menar förstås ”författningsdomstol”. Ber om ursäkt för språkförbistringen.

Kommentar av Onsdag
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: