Onsdag


Ifpi: ”Vi vill döda internet”
april 26, 2008, 10:44 f m
Filed under: Uncategorized

Ifpi, skivbolagens lobbyorganisation, har inte helt oväntat bestämt sig för att stämma en svensk internetoperatör. Inte för något de har gjort, utan för något de inte har gjort – filtrerat all trafik för att plocka bort sådant som misshagar skivbolagen.

Alla som vet någonting om hur moderna nätverk fungerar förstår att det är i princip omöjligt att på lång sikt filtrera bort viss misshaglig trafik. Kryptering, proxyservrar, steganografiska tekniker och annat smått och gott gör att det alltid finns vägar att skicka datapaket mellan internetanslutna datorer utan att mellanhänder på vägen har någon aning om vad de innehåller, varifrån de kommer, eller ens vart de är på väg. Ifpi bör också rimligtvis veta detta, såvida inte deras tekniska experter är lika inkompetenta som de är skrupelfria.

Det enda sättet att filtrera bort en viss typ av trafik är genom att bara tillåta en viss typ av trafik. En whitelist istället för en blacklist alltså. För så länge godtycklig trafik som inte matchar ett visst förbjudet mönster tillåts mellan godtyckliga datorer på nätverket så kan den användas för att gömma den förbjudna trafiken. För att hindra det måste operatören blockera all trafik som inte matchar ett visst tillåtet mönster – i praktiken skulle det innebära att man bara får skicka och ta emot paket från datorer som internetoperatören (och i förlängningen alltså Ifpi, om deras stämning lyckas) har godkänt i förväg. Glöm nätverksspel över internet, glöm att jobba hemifrån mot företagets VPN, glöm att logga in på hemdatorn över SSH från laptopen för att hämta några dokument – allt sådant måste förbjudas eftersom det försvårar för Ifpi.

Det enda som blir kvar är de protokoll och de servrar som Ifpi har godkänt. Ifpi’s webbsida, förstås. Kanske Expressen och Aftonbladet, om vi har tur. Rimligen inte några mail- eller chatservrar eftersom de kan användas för att skicka godtycklig data mellan användare.

Mer: jj.n, Opassande, SvD, IDG

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Ja, snart är 1984 här. Men riktigt så illa blir det inte, självklart kommer vi ha tillgång till vissa politiska partiers hemsidor också!

Kommentar av charlietekopp

Hmmm… åt hållet tänkvärt, faktiskt…

Dock – i mitt i morgon 67-årade livsperspektiv sett – så har boken 1984, såväl som boken Kallocain av Karin Boye 1941 – varit en VERKLIG realitet i bl a Sverige – för att ej säga framförallt i Sverige sedan minst 1984, faktiskt…

Men hur många av oss av vanligt folk har insett det ? ! ?

Ha det… 🙂 /önskar Kallocain-vännen Josef

Kommentar av Josef Boberg

Ja! Död åt internet!

Kommentar av ordsallad

Det borde gå att olagligförklara lfpi. Deras framfart och fascist-metoder måste stoppas. Att med sådana metoder som lfpi använder försöka få internetoperatörer att missköta sitt jobb och vanligt folk att känna olust kan inte vara förenligt med etik och moral.

Jag föreslår en petition som vi alla kan skriva på, sedan bör vi kunna stämma lfpi.

Kommentar av Roland Orre
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: