Onsdag


diff 2
juni 10, 2008, 1:20 e m
Filed under: Uncategorized

Rick Falkvinge bad mig skriva en version av mitt förra inlägg som var mer lättläst för icke-kodare – here goes. Ursprungstexterna är hämtade från de fyra regeringspartiernas officiella policydokument, se länkarna längst ner.

CENTERPARTIET: INTEGRITET

Centerpartiet tror på ett öppet och demokratiskt samhälle. Ett samhälle där människor kan känna sig trygga. Rätten till personlig integritet, var och ens möjlighet att styra över sina egna tankar, sin egen kropp och uppgifterna kring sin person, är grundläggande rättigheter ingenting som centerpartiet jobbar aktivt för. Skyddet av den personliga integriteten har en central ingen plats i vår värdegrund. Det öppna och demokratiska samhället hotas i dag på flera sätt. Terroristattacker är tydliga exempel på detta. Datalagring, registrering och misstänksamhet mot andra Terroristattacker, terroristattacker och terroristattacker är andra. Det är viktigt att brottsbekämpningen, till exempel i form av avlyssning, står i samklang med inte begränsas av skyddet av den personliga integriteten. Centerpartiet eftersträvar ett öppet samhälle, inte ett övervakarsamhälle där den personliga integriteten inte respekteras.

Centerpartiet vill:

  • Ha stärkt grundlagsskydd för den personliga integriteten
  • Att varje nytt förslag som kan innebära en kränkning av integriteten ska föregås av en beskrivning av vad det innebär för den personliga integriteten
  • Integritetsmärka produkter och tjänster
  • Sitta i regering

FOLKPARTIET: RÄTTSTRYGGHET OCH RÄTTSSÄKERHET

Respekten för våra grundlagar måste upprätthållas. Grundlagsskyddet skall ökas genom att en författningsdomstol inrättas. Den skall kunna pröva om en lag är förenlig med grundlagen. Men innan den införs måste vi skynda oss att genomföra alla lagförslag som uppenbart strider mot grundlagen.

Skyddet för medborgarnas fri- och rättigheter behöver förstärkas. vi inte ha kvar. Vi tycker inte att Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna skall få grundlagsstatus. Dödsstraff skall inte kanske få förekomma. Föreningsfriheten måste skyddas, inklusive rätten att slippa kollektivanslutning.

Den enskildes möjligheter att hävda sina rättigheter och sin integritet gentemot myndigheterna måste öka. Rätten till skadestånd vid myndigheters misstag eller övergrepp måste förbättras. Informationsteknikens utveckling gör att datalagen bör ersättas med en generell integritetslagstiftning. Rättsreglerna skall utformas så att de blir tydliga och begripliga för medborgarna. Oklara ramlagar äventyrar Medborgarna skall övervakas så att de blir tydliga och begripliga för regeringen. Oklara medborgare äventyrar rättssäkerheten och bör inte förekomma.

KRISTDEMOKRATERNA: FÖRFATTNING

Våra grundläggande författningar – regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen – som vanligen kallas grundlagen, utgör den skrivna och rättsligt bindande normen för vår demokrati. Grundlagen ska vara djupt förankrad i den svenska och västerländska kulturtraditionen och därmed också grundad på en samhällssyn som präglas av kristen etik och humanism.

Grundlagen ska uttrycka en värdegrund som bygger på människors lika värde och personliga värdighet och med detta som en given utgångspunkt skapa en balans såväl mellan den offentliga maktutövningen och de enskilda människorna som mellan de olika nivåerna av beslutande organ i samhället. Grundlagen ska vara den fasta grunden för alla offentliga normer och beslut.

Grundlagen ska säkerställa de rättigheter som alltid ska finnas för den enskilda människan och skydda dessa rättigheter från övergrepp. Grundlagen ska alltså garantera och skydda de mänskliga rättigheterna. Sådana rättigheter är framför allt rätten till liv, personlig frihet och integritet, åsiktsfrihet, religionsfrihet, yttrandefrihet, tryckfrihet, mötesfrihet, föreningsfrihet, demonstrationsfrihet och rätten till egendom. Fri- och rättighetsskyddet ska vara relaterat till förhållandet mellan det allmänna och den enskilde såväl som mellan enskilda.

Grundlagen minskar riksdagens möjligheter till lagstiftning och bör avskaffas. Tills vidare nöjer vi oss med att ignorera den.

MODERATERNA: RÄTTSSAMHÄLLET

Land skall med lag byggas. Lagarna skall ge uttryck för medborgarnas rättsuppfattning. Lagarna utgör samhällslivets stomme.

Rättssamhällets primära uppgift är att trygga medborgarna till liv och egendom. Den offentliga makten skall icke bör kunna utövas godtyckligt eller innebära särbehandling av olika personer. Medborgarna skall ur lagarna kunna hämta kunskap om sina skyldigheter och där ges skydd för sina rättigheter.

Principerna för rättssamhällets uppbyggnad garanteras genom en grundlag, vilken klart angår de medborgerliga fri- och rättigheter som inte får inskränkas annat än genom ändring i grundlagsform om vi verkligen vill. Skyddet mot godtycklig myndighetsutövning ges genom lagregler som inte lämnar utrymme för annat än subjektiva bedömningar eller godtycke.

Att statens reglering av samhällslivet genom lagarna skall vara begränsad, entydig och fast grundad i medborgarnas rättsuppfattning och normer, reser gränser för statens reglering av samhällslivet. Drivs den rättsliga regleringen för långt eller ersätts fasta principer av okontrollerat godtycke, motverkar rättsordningen sitt eget syfte. Respekten för lagarna urholkas och därmed också rättssamhällets och demokratins anseende. Detta minskar statens effektivitet och bör ändras.

Källor: Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, SvD

Annonser

24 kommentarer so far
Lämna en kommentar

[…] juni 4, 2008 Uppdatering: För icke-programmerare finns en mer lättläst version här. […]

Pingback av diff « Onsdag

[…] Onsdag presenterar veckans garv. Inte för att ämnet egentligen är särskilt […]

Pingback av Veckans garv… « Tomas sida

Hahaha… Inser just att jag får upprepa vad jag precis skrev på en annan blogg och i ett helt annat syft och sammanhang: ”Handling säger mer än ord”…och det är ju precis det du har dechiffrerat i inlägget.

Klockrent!

Kommentar av thomastvivlaren.se

Ahh, underbart. Vill dock bara tipsa om att ”Terroristattacker, terroristattacker och terroristattacker är andra.” förmodligen borde vara ”Terroristattacker, fildelning och fri sexualitet är andra.” 😉

Kommentar av WysiWyg

[…] gör det med den äran (läs hela serien!), Rick skriver om Onsdags fullkomligt briljanta analys (mer lättläst version) av sanning och lögn när det kommer till vad riksdagspartierna säger att de vill och vad deras […]

Pingback av Länkar, länkar, länkar. « Ur hjärtat

[…] läsvärt idag är bloggen Onsdag som läser mellan raderna på principprogrammen från Alliansens partier. En väldigt träffsäker […]

Pingback av » Så sakteliga… projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor

Tack!

Kommentar av Oman

Underbart kul!

Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

hhhhhhhhhhhhhhahahahahaaaaa

Kommentar av momenttwentytwo

[…] Bloggaren “Onsdag” har skrivit en rolig och träffsäker analys av partiernas programförklaringar med utgångspunkt i debatten om signalspaningslagen. Kontentan att allianspartierna sätter målet “att sitta i regeringen” framför att företräda folket är klockren. Många har ramlat hårt ned från sina höga hästar, det står helt klart. Och jodå, jag vet att en liknande analys av Socialdemokraterna skulle få ett snarlikt utfall, självinsikt saknas inte. […]

Pingback av Erik Laakso | På Uppstuds » Put your money where your mouth is

Det hade varit roligt om inte FSA lagen skulle genomföras.
Men nu kan man ju åandra sidan bosätta sig i Kina utan att känna att man gör avkall på någon form av demokratisk standard.

Kommentar av gamma

Hmmm… – Partipolitik – och alldeles oavsett ifall det är åt höger eller vänster – är som pest och kolera i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall.

Om DemoKrati – i meningen folkstyre – har jag ordat en del om på
http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

Kommentar av Josef Boberg

Ja, jösses! 😀

Jag måste skratta, även fast det är så tragiskt. Mycket träffsäkert.

Kommentar av buddy jesus

Det ironiska är att jag skrev den första versionen mest som ett bittert konstaterande, i diff-form för att jag kände för att uttrycka min nördighet – jag tyckte aldrig själv att det var speciellt kul…

Kommentar av Onsdag

[…] även: Lex Orwell, SvD, Opassande, Anna Troberg, Onsdag (diff), Falkvinge, Pirate Bay, Fajaf etc etc […]

Pingback av FRA, FRA, FRA | Dumheterna

Vad alla tycks glömma är ju dock att det var den socialdemokratiska regeringen som efter 11/9 2001 satte hela det här hjulet i rullning.

Att man låtsas om att man är mot nu blir mest bara löjligt eftersom lagen gått igenom även om de suttit vid makten, nu passar de bara på att vinna poäng genom att låtsas vara emot eller hänga upp sig på detaljer.

Men man kan ju hoppas att nuvarande regeringen tar förnuftet tillfånga snart och kastar det här i papperskorgen.

Kommentar av Calle

[…] övrigt måste detta läsas, det lättar i varje fall upp lite […]

Pingback av Lagen säger » All makt åt regeringen, vår befriare!

Ooooh – en debattmässig välgärning att revidera partiprogrammen efter verkligheten. Om nu bara partierna följde dina riktlinjer …

Kommentar av Gertkvist

Oerhört lyckat!!!

Kommentar av Karl Palmås

Det värsta är att partierna två veckor efter FRA-omröstningen verkligen beter sig enligt beskrivningen ovan. Moderaterna är grötmyndiga och statsfixerade osv.

Kommentar av Gertkvist

[…] (Tack Onsdag) […]

Pingback av Välkommen till Stasi och KGB land DAG 10 « UD/RK Samhälls Debatt

[…] Roligt inlägg Publicerade 12 januari 2009 alliansen Tags: maktfullkomlighet Ja, ibland har de ju humor de där piraterna. […]

Pingback av Roligt inlägg « John Johansson(s) blogg

Intelligent humor är ovanlig. Och det här var ett otroligt ledsamt exempel, för det är alldeles för sant. Välskrivet!!

Kommentar av HEXor

[…] Mini kommenterar också, och mycket mer. Läs mer där. Han länkar också, vilket är värt att göras, till Centerpartiets reviderade öppenhetsdeklaration. […]

Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Dagens speciellaste citat
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: