Onsdag


Moderata lokalpolitiker tar avstånd från FRA-lagen
augusti 4, 2008, 1:20 f m
Filed under: Uncategorized

I DN debatt idag skriver ett antal moderata kommunstyrelseordförande, kommunala oppositionsråd och andra förtroendevalda lokalpolitiker en artikel som har fått titeln ”FRA-lagen inte ett uttryck för Nya moderaternas linje”. De skriver bland annat

FRA-lagen innebär att Försvarets Radioanstalt skall få en kopia av all elektronisk trafik. Att de inte i dagsläget har tid att manuellt gå igenom allas e-post, sms och telefonsamtal utan istället låter sina maskiner göra det håller inte som argument för att påstå att integriteten bibehålls. Kränkningen sker redan när staten får tillträde till teletrafiken. Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad databehandling. Det är också kritik som även Lagrådet, det vill säga Sveriges högsta jurister, fört fram mot lagen.

Vilket naturligtvis är trevligt, eftersom det verkar vara ett argument som de (oftast moderata) förespråkarna för FRA-lagen inte kan förstå överhuvudtaget eller medvetet duckar för. De hävdar ofta att det inte är någon fara eftersom FRA helt enkelt inte har tillräckligt med personal för att sitta och läsa igenom alla mail som skickas, som om den mekaniserade genomsökningen av all trafik inte var något intrång alls.

Så hur mycket bryr sig de Nya Moderaternas partiledning om sina förtroendevalda lokalpolitiker? Antagligen inte överdrivet mycket. De verkar inte bry sig om att de har förlorat många engagerade medlemmar och väljare över FRA-beslutet. Det enda som spelar någon roll just nu är ifall de har en riksdagsmajoritet för att behålla lagen, därför vore det trevligt ifall några moderata riksdagsledamöter t.ex. kunde gå med i Borgerligt nej till FRA-lagen och deklarera att de kommer att rösta för en motion som river upp lagen. Till exempel så har Karl Sigfrid skrivit:

Jag vill förtydliga att jag fortfarande anser att den nya FRA-lagen är oacceptabel. Massövervakning av svenska medborgare är en åtgärd som inte står i proportion till de problem som svenska myndigheter är satta att lösa.

Jag vill också betona att mitt engagemang i frågor kring den personliga integriteten kvarstår. Jag kommer att noga följa frågan om signalspaning och att regelverken följs.

Kanske dags att gå ett steg längre och faktiskt försöka bli av med den oacceptabla lagen?

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: