Onsdag


Tolgfors fortsätter spela dum
augusti 4, 2008, 4:11 e m
Filed under: Uncategorized

Försvarsminister Sten Tolgfors intervjuas av TT med anledning av dagens debattartikel i DN skriven av 14 moderata lokalpolitiker. Han säger bland annat

– Det finns ett antal missförstånd i debatten som har funnits med hela tiden. Ett sådant är att det skulle handla om massavlyssning av svenska folket, vilket nu upprepas i den här artikeln.

Som oräkneliga debattörer redan har påpekat, att kopiera in all datatrafik från operatörerna till en statlig myndighet är massavlyssning. Det spelar ingen roll om datatrafiken avlyssnas manuellt, filteras mekaniskt eller klipps upp i småbitar och används för att generera något slags postmodernt ljudkollage till FRAs personalfest – intrånget sker när myndigheten får tillgång till trafiken. Det är massavlyssning.

– Det handlar inte om det utan om att värna Sverige mot yttre hot, mot stater och organisationer som har intressen som går emot Sverige. Och endast om det skulle vara så att en person är inblandad i till exempel en terrorförberedelse eller ett hot mot Sverige så blir man relevant för signalspaningsverksamhet.

Om det finns en reell misstanke om att en person är inblandad i till exempel förberedelse för terrorism så skulle helt säkert en domstol ge tillstånd till avlyssning av just den personens datortrafik och telefonsamtal. I det fallet finns ingen som helst anledning att ge FRA tillgång till all datatrafik för att låta dem själva plocka ut just den personens trafik – det blir lättare, billigare och rättssäkrare att låta operatören skicka vidare enbart den relevanta trafiken.

Dessutom skulle en sådan situation, med en person som är misstänkt för terrorism, vara ett fall för Säpo eller den vanliga polisen. FRA skulle inte behövas överhuvudtaget.

Det är irriterande och obehagligt att vår försvarsminister låtsas missförstå sina kritiker för att slippa bemöta deras argument – för nej, jag tror inte ens att någon som har smeknamnet ”tomhylsan” är så korkad på riktigt. Det skulle vara trevligt ifall någon i regeringen vågade debattera seriöst för sin lag.

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: