Onsdag


Så kan KD hålla sig kvar i riksdagen efter 2010
augusti 5, 2008, 7:50 e m
Filed under: Uncategorized
What would Jesus do?

What would Jesus do?

Låt mig först förtydliga: jag är ingen KD-anhängare, främst för att jag tycker att sammanblandningen av politik och religion är obehaglig. Jag skulle inte gråta om KD blev utan riksdagsplatser efter nästa val. Men det finns andra saker som är viktigare.

Kristdemokraterna ligger illa till i opinionsmätningarna. De har länge haft ca 4-5 procents stöd och legat och balanserat på riksdagströskeln. I dagens väljarbarometer från Sentio Research får de 3.7 procent och skulle alltså inte få några riksdagsmandat om det var val idag. Göran Hägglund, Lennart Sjögren och de andra på partikansliet vid Munkbron har antagligen varit nervösa över opinionssiffrorna under en längre tid. Det är visserligen lång tid kvar till nästa riksdagsval, men det är svårt att tänka sig att KD skulle kunna hitta på något som säkrade deras plats i riksdagen – det skulle kräva en fördubbling av deras nuvarande stöd.

Hur kan då KD rädda sig kvar i riksdagen? Det är enkelt. Riv upp FRA-lagen! Om partiet, med Hägglund i spetsen, tar ställning mot FRAs massavlyssning och röstar för en motion som river upp lagen, och därmed bildar en riksdagsmajoritet för motionen, så kommer deras väljarstöd att öka dramatiskt. Bland annat finns det en hel del konservativa moderatväljare som antagligen inte ligger särskilt långt från KDs partiprogram och som inte är särskilt förtjusta i Reinfeldts övervakningsmani. Om KD som enda borgerliga parti officiellt tar ställning mot FRA-lagen så finns det säkert också en hel del allmänborgerliga röster att hämta.

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

KD har visserligen hållit en låg profil i FRA-frågan och skulle kunna komma ut på banan med ett utspel som bryter dödläget. Men jag tror inte det händer. Anledningen till tystnaden från KD är bara att partiet är strikt auktoritets-styrt. Det finns ingen intern debatt, ingen av tyngd som står upp för personlig integritet. Om man kollar deras partiprogram (angående människovärde etc)kunde man tänka sig att man borde vara mot FRA-lagen, men staten (och annan överhöghet) är alltid viktigare i deras samhällsbygge än individen. Så tyvärr, KD kommer nog att vara den som mest lojalt stöttar FRA

Kommentar av tvivlar

Jag har ingen insikt i kristdemokraternas interna debatt, men deras EU-parlamentariker Anders Wijkman var med och skrev under artikeln om ”borgerligt nej till FRA-lagen” på DN Debatt, och Alf Svensson har varit kritisk tidigare, så det finns kritik inom partiet.

Kommentar av Onsdag

Jag håller med om din analys.

Kommentar av Tobias Lindgren

[…] SvD, DN, EX, Bloggat: Svensson, Den hälsosamme ekonomisten, Björn Wadström, Onsdag, Saint S.B. Andra bloggar om: Sverigedemokraterna, Vänstern, Arbetarklassen, Klasssamhälle, […]

Pingback av Trottens Betraktelser » Klasskamp enda botemedlet mot den högerextrema sjukan
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: