Onsdag


”Om vi låtsas att vi inte förstår kanske de tröttnar till slut…”
augusti 6, 2008, 4:22 e m
Filed under: Uncategorized

Göran Rangefelt: Kan du ge mig ett enda vettigt skäl till att någon ska bryta den elektroniska brevhemligheten för ett helt folk när detta folk säger nej till detta.

ingvar åkesson: Tack för din fråga Göran, den är bra och ger mig möjlighet att svara på det förmodligen största missförståndet i debatten om signalspaningslagen. Nej, det finns inget vettigt skäl för FRA att ta del av det svenska folkets e-mail, sms, telefonsamtal, fildelningar etc. FRA varken får, kan eller vill göra detta. Enbart sådan trafik som av tekniska system identifierats som kopplat till utländska hotande förhållanden och som är i linje med lagen och med regeringens inriktning av FRA kan användas som underlag för underrättelseproduktion. I realiteten innebär det med en sannolikhet gränsande till visshet att ingen kommer att ta del av den enskilde svenskens eventuella e-mail, telefonsamtal, sms, fildelningar. Detta såvida man inte är inblandad i utländska hot kopplade till exempelvis terrorism, spridande av massförstörelsevapen, underrättelseverksamhet riktad mot Sverige etc.

Ovanstående är ett utdrag från ”chatten” med FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson på DN.se igår. Det är faktiskt tillochmed den första frågan i hela chattloggen – och Åkesson börjar med att totalt missförstå frågan, avsiktligt eller oavsiktligt, på precis samma sätt som försvarsminister Sten Tolgfors har gjort tidigare.

”Det finns inget vettigt skäl för FRA att ta del av det svenska folkets e-mail, sms, telefonsamtal, fildelningar etc”. Så långt är nog alla överens. ”Enbart sådan trafik som av tekniska system identifierats som kopplat till utländska hotande förhållanden…” …stopp! Vilka tekniska system? Var finns de? Vem programmerar dem?

Åkesson envisas med att, som de allra flesta andra FRA-förespråkare, totalt bortse från det faktum att intrånget sker när datatrafiken kopieras till en statlig myndighet. Det spelar ingen roll om myndigheten har flera hundra steg av mekanisk filtrering innan informationen dyker upp på en kaffesörplande agents datorskärm – brevhemligheten bryts när operatörerna tvingas kopiera trafiken till FRAs samverkanspunkter.

Han fortsätter att missförstå eller ignorera detta enkla faktum genom hela frågestunden. Redan i andra frågan utvecklar han det till en ren lögn:

Mikael: Kommer FRA att få tillgång till en kopia på all gränsöverskridande trafik?

ingvar åkesson: Nej.

Detta trots att lagen uttryckligen säger (som Sanna Rayman på SvD påpekar):

De trådägande operatörerna skall till särskilda samverkanspunkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns.

Är det tillåtet för statliga tjänstemän att ljuga om sin verksamhet i media?

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

[…] tillgång till all data i sina “samverkanspunkter”. Åkesson, Tolgfors m.fl. tillåts upprepa gång på gång att någon “massavlyssning inte […]

Pingback av Sveriges journalister, hur sköter ni uppdraget? « Tvivlar

[…] månad sedan. FRA-förespråkarnas argument har blivit krossade gång på gång på gång, men det låtsas de inte förstå. Det betyder dock inte att striden är […]

Pingback av Dynamic Man » 16 September tar vi nya tag

Tja, det är väl det hela hans jobb går ut på? Annars har jag nog missförstått hela hans funktion 🙂

Kommentar av Kinson
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: