Onsdag


Isabella Jernbeck: ”Tvångskvitta ut honom!”
september 15, 2008, 2:01 f m
Filed under: Uncategorized

Partiledaren börjar med att säga att ingen får lämna salen innan alla är överens. Fredrik Reinfeldt varnar: den som går emot honom äventyrar regeringsmakten inför valet 2010. Och så fälls dessa yttranden, noggrannt nedtecknade av en av dem som var närvarande:

Fredrik Reinfeldt: Socialdemokraterna kommer att säga: alliansen är inte regeringsduglig. Och det är regeringsdugligheten som avgör nästa val.

Fredrik Reinfeldt: Kan ni se framför er en gapflabbande Thomas Bodström i morgonsofforna? Och journalisternas lysande ögon, nu ska moderaterna av banan.

Fredrik Reinfeldt: Vi har en i gruppen som pekar finger åt en moderat statsminister. Ska skottet komma inifrån? Ska någon skjuta mot en moderat statsminister?

Men Karl Sigfrid framhärdar:

Karl Sigfrid: Om jag inte varit riksdagsledamot hade jag tillhört aktivisterna som demonstrerar här utanför riksdagen. Det är omöjligt för mig att rösta ja.

Fredrik Reinfeldt: Du är den svaga länken i alliansen, Karl.

Därefter anmäler sig ungefär 30 ledamöter till talarlistan, många av dem unga ledamöter som brukar vara på Karl Sigfrids sida. En efter en ställer de sig upp och pressar sin kamrat som vägrar ge med sig. Bakgrundssorlet tilltar. Till slut skriker en ledamot, Isabella Jernbeck, högt:

Isabella Jernbeck: Tvångskvitta ut honom!

Isabella Jernbeck, moderat riksdagsledamot

Isabella Jernbeck, moderat riksdagsledamot

Ovanstående är från SVTs Agenda söndagen den 14 september. Hela programmet kan ses här. Scenen utspelar sig under den moderata riksdagsgruppens möte den 17 juni 2008, strax innan voteringen om FRA-lagen. Att anklagelser, förtäckta hot och ren mobbning förekommer under dessa möten har vi redan hört många rapporter om, men det sista citatet var i alla fall nytt för mig.

Kvittning är en procedur som används i riksdagen när en ledamot av någon anledning inte kan närvara vid en votering. Han eller hon meddelar då detta till sitt partis kvittningsman, som då letar upp en motsvarande ledamot från oppositionen och de komer överens om att ingen av ledamöterna ska rösta i voteringen och på så sätt bevara röstbalansen och voteringens resultat. En praktisk och vettig procedur alltså, som gör det smidigare för alla inblandade.

Men kvittningen kan också missbrukas som ett sätt att markera sitt ogillande för partilinjen utan att ta sitt ansvar och faktiskt rösta mot den. Det finns inga offentliga protokoll över vem som kvittats och vem som helt enkelt är frånvarande ändå – genom att kvitta ut sig så undviker man alltså att trycka på knappen, man slipper stå med i de officiella röstprotokollen, utan att det får någon som helst praktisk betydelse för voteringens utgång. En utfegning, helt enkelt.

Och en annan variant verkar alltså vara ”tvångskvittningen” – en ledamot tvingas, man får anta med någon form av hot om repressalier, att avstå från att rösta i en votering, och en motsvarande kandidat kvittas från oppositionen. Vad repressalierna är vet vi inte. Kanske får man inte komma på statsministerns födelsedagskalas, kanske bränner man alla sina chanser att finnas med på framtida kandidatlistor framtagna av partiets valberedningar. Oavsett vilket så tyder ett krav på att en riksdagsledamot ska tvingas avstå från att använda sin röst på ett gravt nedsatt sinne för demokrati.

Sverige har cirka 9 miljoner medborgare, vilket innebär att varje riksdagsledamot representerar ungefär 26000 personer. Isabella Jernbeck fick 184 personröster i riksdagsvalet 2006 – man kan undra om hennes väljare visste att hon avsåg att använda sitt inflytande i riksdagsgruppen till att uppmana sitt parti att tvinga en annan riksdagsledamot, och därmed 26000 svenska medborgare, att avstå från sin rösträtt?

Mer: Henrik Alexandersson, Alliansfritt Sverige, Det progressiva USA, Erik Laakso, Opassande, DN, SvD, DN, Aftonbladet, DN, Sydsvenskan, Dagen, DN, HD


Ping.

Annonser

14 kommentarer so far
Lämna en kommentar

[…] och mobbning i riksdagskorridorerna fortsätter att skölja över oss. Bland andra har bloggen Onsdag skrivit och återgett exakt av vad som sades till Karl Sigfrid. Andra som bloggar om FRA: […]

Pingback av opassande » Blog Archive » 1 dag kvar — Riv upp, gör om, gör rätt

Det kanske är dags att göra det som Isabella Jernbeck föreslog fast gällande henne!!!

TVÅNGSKVITTA UT HENNE!

Kommentar av Hans J

[…] (pp) igen | Mårtensson | Rick Falkvinge (pp) #3 | Opassande #3 | LasseB | Sebastian Hallén | Onsdag | Det Progressiva USA | Intensifier | stoppaFRAlagen.nu | 99, our 68 | Tokmoderaten | Det […]

Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Imorgon demonstrerar vi i Stockholm, Göteborg, Malmö

[…] och mobbning i riksdagskorridorerna fortsätter att skölja över oss. Bland andra har bloggen Onsdag skrivit och återgett exakt av vad som sades till Karl Sigfrid. Andra som bloggar om FRA: […]

Pingback av KLARSPRÅK ANG FRA-LAGEN OCH VUXENMOBBARNA « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET

[…] typ än den bufflige Göran Persson. Statsministern är ödmjuk och lyssnande och skulle aldrig hota eller pressa […]

Pingback av Vanliga svenskar ointresserade av FRA « Badlands Hyena

Jag har ringt Hans Scheike så han lär några inom er grupp hur en riktig piska af ris ska svingas.

Det gäller att ha en snärtig handled. Att ropa ut kvittning i ett slutet gruppmöte räcker inte.

Det måste till andra tekniker då man hamnat i ett sociobehov och om man som person lider av kraftig system och driftångest och känner att man behöver ångestreducera.

Kommentar av Tindra-Annette Broström

moderaternas grupp ska det givetvis vara.

Kommentar av Tindra-Annette Broström

mobberaternas grupp skall det väl vara?

Kommentar av Bengt Svensson

[…] (pp) igen | Mårtensson | Rick Falkvinge (pp) #3 | Opassande #3 | LasseB | Sebastian Hallén | Onsdag | Det Progressiva USA | Intensifier | stoppaFRAlagen.nu | 99, our 68 | Tokmoderaten | Det […]

Pingback av FRA blåste visst inte över « Christian Engström (pp)

[…] skulle fälla lagen. Skulle Reinfeldt få kommentera det hela skulle han förmodligen säga att de pekar finger åt hela alliansen. Sen skulle Björklund göra allt för att kvitta ut dem. Den här gången tror […]

Pingback av Regeringsförklaring « Tomas sida

Men snälla, detta är inte typiskt för moderater.
Det förekommer inom alla partier, men de som är de verkligt korrupta mästarna är sossarna. De har varit i regering så länge, inte minst under Sveriges brutalt maktfullkomlige Erlander i 30 år på raken. De gamla arbetaridealen är bort för länge sedan. Sossarna växte ihop med staten och SÄPO och korruption av betydligt värre slag växte sig in i den (S)venska samhällskroppen.
(M) är en befrielse och alliansen likaså. Men givetvis krävs monitorering för att undvika att dessa partier också blir detsamma som staten.
Maktfördelning är A och O, men ännu är (S)-sammanväxningen med stat och säkerhetsorgan inte bruten, än har sossarna enorm medie-, verks- och ämbetsmakt i Sverige.
Än borde alliansen kallas för opposition, för det är vad de är i det annars närmast totalitärt (S)-dominerade Sverige, fast allianser nu är i regeringsställning.
Att någon ens kan överväga att rösta på Sahliv istället för på den 1000000000 ggr med komptente Reinfeldt är för mig ett mysterium….
Mvh
N

Kommentar av Nikodemus

[…] Man kan kanske gissa att president Obama har formulerat sig ungefär som Fredrik Reinfeldt när han spöade upp Karl Sigfrid och att argumenten – precis som då – handlar om att inte försvaga […]

Pingback av Stenhårda påtryckningsmetoder

[…] Jernbeck tyckte att man skulle kvitta ut Karl Sigfrid (M) vid […]

Pingback av Det finns inga fattiga människor i Sverige, enligt Moderaterna — Mikael Persson

chicken house plans ,try these out

Isabella Jernbeck: ”TvÃ¥ngskvitta ut honom!” | Onsdag

Trackback av chicken house plans ,try these out
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: