Onsdag


Massavlyssning?
september 28, 2008, 10:25 f m
Filed under: Uncategorized

Regeringen och de borgerliga riksdagsgrupperna har som bekant släppt en kompromiss om tillägg till FRA-lagen. Samtliga av alliansens riksdagsledamöter säger sig stå bakom kompromissen vilket i sig är märkligt eftersom det som vi har sett av den är extremt luddigt. Många av de viktigaste punkterna – om kabeloperatörerna fortfarande ska tvingas att kopiera all trafik till staten, om FRA fortfarande får använda all trafikdata de kommer över till sin ”metodutveckling” och så vidare – är väldigt otydliga.

Folkpartisterna som så sent som förra veckan ville riva upp lagen tycker nu att den är helt OK bland annat eftersom massavlyssningselementet är borta, men säger sig fortfarande vara beredda att fälla tilläggspropositionen om regeringen trixar och det fortfarande handlar om massavlyssning. Att enbart göra det vore ju helt meningslöst eftersom det då skulle vara lagen från den 18 juni som skulle fortsätta gälla, utan några tillägg, så jag utgår från att de först tänker riva upp den lagen genom en motion i höst.

Men OK, massavlyssning. Jag har satt ihop ett mycket pedagogiskt beslutsträd för att hjälpa dem att avgöra det. Det är inte på något sätt heltäckande men om man hamnar på den röda rutan så är det ju i alla fall uppenbart vad som menas.

Det finns naturligtvis andra skäl till att förkasta en proposition beroende på t.ex. hur FRA får byta rådata och analyser med andra underrättelsetjänster eller vilka möjligheter människor har att få reda på ifall de är eller har varit övervakade av FRA och i sådana fall dra dem inför domstol ifall de anser att det är felaktigt. Trädet ovan är bara en mycket liten del.


6 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Bra bild.

Kommentar av hampuz

[…] Onsdag lämnar lite bra tips för hur man undviker att falla i fällan och driva igenom massavlyssning, funderingar som även pvz ger sig in i. För […]

Pingback av opassande » Blog Archive » Nedslag i verkligheten

Bra bild! Lånade den till ett litet e-mail.

Kommentar av Pärs

Helt lysande bild. Vi kämpar vidare.

Kommentar av Mikael Nilsson

Instämmer, bra bild!

Kommentar av RedLib

Hello, I enjoy reading all of your post.
I wanted to write a little comment to support you.

Kommentar av http://www.thepaperphoenix.com/
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: